Distilleerderij: Black’s Brewery & Distillery
Regio: Ierland
Fles: Blacks 8 Year Old Irish Single Grain Tropical IPA Finish
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Ananas

Blacks begon als brouwerij in 2013 in Kinsale, County Cork, maar het duurde niet lang alvorens ze ook begonnen te distilleren. Sam en Maudelin Black bouwden in 2015 hun distilleerderij waar ze gin, rum en whiskey maken. De stills komen van het Italiaanse Frilli en werden Bonny (wash still) en Morrigan (spirit still) gedoopt. Omdat ze hun eigen whiskey nog even tijd willen gunnen, brengen ze momenteel whiskey op de markt die ze elders aangekocht hebben, maar wel hun eigen toets geven door ze te finishen op vaten van eigen keuze, zoals deze single grain die een finish kreeg op een Tropical IPA vat. En dat merk je meteen!

Als ik hier blind aan zou hebben geroken, zou ik gezworen hebben dat ik een eau-de-vie van ananas in het glas had. Maar daaronder zit toch de typische romigheid van een Ierse grain, alsook een hint van popcorn. Erg snoeperig, maar compleet foutloos.

Op smaak gaat dat in een nog hogere versnelling. Dit is grain whiskey? Mijn god, dit lijkt wel een cocktail van rum en ananassap. Blind totaal onherkenbaar als whiskey, hoor. Maar wel erg lekker en pittig. Ik kijk hier toch wel van op.

In de afdronk verraad hij zijn afkomst. Dan zijn de typische toetsen van een jonge grain niet meer te ontkennen. En dat hoeft ook niet.

Speels, leuk en lekker. Bedankt voor het sample, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).