Brouwerij: Brasserie d’Orval
Regio: België
Fles: Orval 2020, 330ml
Kleur: amber
ABV: 6.2%

2020/2025: knapperig vers

Herinnert u zich de hilariteit van iets meer dan twee jaar geleden nog, toen ik op Facebook aankondigde dat ik eindelijk mijn eerste Orval proefde? Dat bracht me op het idee om een paar flesjes bij elkaar te zoeken van verschillende jaargangen om deze eens op een rijtje te zetten. Beginnen doe ik met een recente botteling uit 2020 (vervaldag 08/2025), gebrouwen in de brouwerij die binnen de abdij gevestigd is, opgericht in 1931 om de renovatie te bekostigen. Hij schenkt amberkleurig met een witte kraag met grote bellen die lang blijft staan.

Zoetzure maar hoppige neus op pruimen, rozijnen en pompelmoes. Relatief snoeperig.

Goeie body, zachtjes zoet versus zuur met wederom dat bittertje van de hop. Relatief fruitig en fris met een sluier van karamel. Het zure is hier nog flink onder controle, hoor. Deze kapt gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is middellang en zacht drogend te noemen.

Deze lijkt nog knapperig vers, fris en is bijzonder vlot drinkbaar. Misschien een tikkeltje te vlot?

Geproefd door Mark Dermul op 29-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)