Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Portsoy, OB 2023, Sherry, Bourbon & Port
Kleur: oud goud
ABV: 49.1%

Porto

Portsoy is de naam van een dorp op zo’n 3.5 kilometer van de distilleerderij. Maar het is tevens een knipoog naar de gebruikte vattypes, want naast klassieke bourbon- en sherryvaten, werd deze whisky ook samengesteld met malt die rijpte op portvaten én er zit tevens een beetje geturfde whisky bij. Alvorens te proeven wil ik toch nog even bekennen dat ik de nieuwe verpakking echt wel mooi vind. Dat zegt natuurlijk niets over de inhoud.

Ha, de combinatie turf en porto valt al vanaf de eerste snuif op. Aangevuld met gekonfijte vruchten, vooral rode, en appelsienschillen, zwarte bessen, ananas en origine chocolade. Nog een maritieme toets – alweer! – die me doet denken aan zeebries en kiezels op het strand. Woodsmoke maakt het plaatje af. Dit staat mij heel erg aan.

Heerlijk op de tong. Ananas op de BBQ, gerookte ham met een handjevol noten en flink wat kaneel, maar ook anijs en zout. De porto laat zich erg goed opmerken zonder te gaan domineren. De combinatie van de woodsmoke en subtiele turf werkt bijzonder goed. De kruidigheid is prima.

Middellange, warme, kruidige en subtiel rokerige afdronk… ah, dit mocht wat mij betreft nog iets langer duren.

Mijn favoriet van de drie nieuwe releases, moet ik bekennen. Net als de Sandend geprijsd rond de 65 EUR. Dat valt mij erg goed mee. Ik vraag me trouwens af of volgende batches eveneens op dat oneven ABV zullen gebotteld worden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).