Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Sandend, OB 2023, Bourbon, Sherry & Manzanilla
Kleur: zonlicht
ABV: 50.5%

Manzanilla

Het was al van 2019 geleden dat ik nog eens een Glenglassaugh aan de lippen had gezet… In 2008 werd de distilleerderij overgenomen door Brown-Forman en werd Rachel Barrie de Master Blender van dienst. Nadat ze eerst flink wat van haar pijlen op BenRiach en GlenDronach had gericht, stond ze nu mee aan de wieg van de lancering van de nieuwe core-range van deze Highland distilleerderij en verschijnt er ook voor het eerst een 12-jarige in de reeks. Het trio nieuwe bottelingen luistert naast de 12 Year Old naar de namen Sandend – genoemd naar de nabijgelegen Sandend Bay – en Portsoy – een dorp in de buurt en tevens een knipoog naar de portgerijpte whisky in de mix. Ik liet me door Stuart Buchanan influisteren dat het best is met de Sandend te beginnen, dus… aan de slag!

Het begint op de neus allemaal relatief braaf. Eerst snoeperig zoet op zuurtjes van agrum en flink wat vanille met een florale hint. Moutsuikers, kersen, mirabellen… koffie? Dat alles alvorens een aangename zilte toets zijn intrede doet, die me wat aan een jonge, witte wijn doet denken. Dat is zonder enige twijfel de invloed van het manzanilla-vat in de mix. Verrassend mooi voor een ongetwijfeld jonge malt.

Prima mondgevoel en goeie sterkte. Het snoeperige keert onmiddellijk weer, aangevuld met een toets van wit fruit, een theelepeltje smeuïge honing en zelfs wat butterscotch, alvorens peper en zout voor een zachte kruidigheid zorgen. Ook hier kan ik dat zilte randje echt op prijs stellen. Iets van kalk verschijnt midpalate en maakt hem licht drogend.

Prima afdronk, kort noch lang, met een zuurtje en een bittertje. Rozijntjes, appels, mirabellen, honing en uiteindelijk een zachte kruidigheid. Je mond blijft wel droog achter.

Knap staaltje vakmanschap van Master Blender Rachel Barrie. Ze slaagt er weer in om een boeiende whisky te maken met relatief jonge ingrediënten. De manzanilla toets kon mij erg bekoren. Verkrijgbaar voor zo’n 65 EUR, wat ik best redelijk vind voor een malt op 50.5%.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).