Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balmenach 26 Year Old 1988 The Ultimate, van Wees 2015, Hogshead #3238, 291 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Boterbloempjes

Balmenach… da’s weer zo’n distilleerderij die niet zo erg vaak op mijn radar verschijnt. Het is nog maar mijn 16e… maar toen mijn gabber Manny me dit sample overhandigde zag ik het distillatie- en botteljaar en dacht bij mezelf dat dit wel eens een erg interessante botteling zou kunnen zijn. We gaan het snel ontdekken.

De neus is relatief subtiel met aroma’s van wilde bloemen, vanille, boterbloempjes, sappige peren, harde appels en hooi, aangevuld met bananenchips en groene druiven. Met een beetje goeie wil haal je er ook nog wat banaan en dadels uit. En zelfs wat amandelmeel. Dit staat mij heel erg aan.

Op smaak krijg ik diezelfde zoete toetsen, maar gaat het wel veel verder. Doe er gerust appelsien bij, alsook zoethout en gember en zelfs een laurierblaadje. Honing niet te vergeten. Dit wordt zowaar erg lekker.

De afdronk is middellang, zacht drogend op tannine en de schil van de voornoemde appelsien.

Nou, dat was een erg leuke Balmenach. Thx, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).