Distilleerderij: Braeval
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Braeval 19 Year Old 1998/2018 Dun Bheagan, Port Finish, Cask #93961, 804 bts
Kleur: koper
ABV: 50.0%

Chili

Mijn 15e Braeval op zo’n 15 jaar… dat zegt genoeg, zeker? Deze rijpte maar liefst 19 jaar lang en kreeg uiteindelijk nog een finish op portovaten, wat zijn koperen kleurtje verklaart. Dun Bheagan is overigens een label van Ian McLeod Distillers, de eigenaars van niet alleen Glengoyne en Tamdhu, maar tevens van de nieuw leven ingeblazen Lowland distilleerderij Rosebank. Laten we nu maar hopen dat deze 15e ontmoeting met deze onbekende Speysider in de smaak valt.

Hoewel ik in eerste instantie wel wat zoet en rood fruit krijg (denk aardbeien en frambozen), kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ik ook wat rubberen laarzen en plastic zakjes op de neus ontwaar. Zelfs een hint van putgeurtje, moet ik zeggen. Niet slecht, maar het kon naar mijn mening beter.

Mooi olieachtig van structuur. Rood fruit komt eerst, gevolgd door citrus (pompelmoes, bloedappelsien) en een flinke kruidigheid van het hout. Chilipeper, paprikapoeder, oregano. Walnoten steken de kop op, gevolgd door cacao en gekonfijte gember. Dit is verre van slecht, maar een topper is het zeker niet.

De afdronk is relatief lang en flink kruidig; weer vooral de chilipepers. Het fruit moet hier duidelijk de duimen leggen tegen de kruiden.

De invloed van het portovat is relatief beperkt, maar dat is geen nadeel. Merci, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).