Distilleerderij: Dalmunach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dalmunach 5 Year Old 2016/2021 The Octave, Duncan Taylor for Klubb23, Cask #10831735, 88 bts
Kleur: amber
ABV: 55.2%

Pomelo

Goh, je komt af en toe nog eens iets tegen als je je samplekast een keert opkuist. Ik vond nog twee oudere samples van Dalmunach en die ga ik nu eens head-to-head zetten, zie. Eentje van Duncan Taylor voor Klubb23 (die zit nu in het glas) en eentje van 3006Whisky (die ik zodadelijk zal schenken). Deze 5-jarige uit een octaaf voor Klubb23 doet me denken aan een botteling die ik twee jaar geleden van hen proefde van hetzelfde huis. Herinnert u zich deze nog? Dat was toen mijn eerste Dalmunach! Het gaat hier duidelijk om een zustervat.

Goh, op de neus is dit een vloeibaar dessertje, hoor. Vanille, een karrenvracht aan karamel en dan wat sultanas, gebakken banaan, vloeibare honing en abrikozen bij de vleet. Nog een zoetzure toets van pomelo. Nice.

Op smaak komt de zoetzure toets eerst met pompelmoes en pomelo op de voorgrond, gevolgd door karamel en gekonfijte appelsienschillen. Tot slot een licht bittere toets als van walnoten. Zoethout en kruidnagel komen zich moeien. Wordt langzaam maar zeker erg pittig van de kruidigheid, waardoor de zoetigheid wat in het gedrang komt.

In de afdronk wordt het een tikkeltje wrang, maar niet in die mate dat het stoort.

Hier waren slechts 88 flesjes van beschikbaar, maar die zijn ondertussen al lang allemaal weg, natuurlijk.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).