Distilleerderij: Dalmunach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dalmunach 6 Year Old 2015/2021 The Octave, Duncan Taylor for Klubb23, Cask #10828709, 87 bts
Kleur: amber
ABV: 54.3%

Octaaf

Mijn eerste Dalmunach! Nou ja, ik proefde eerder al eens een jonge malt die misschien onder de banner van MMM zou kunnen gebotteld worden, maar die was – hoewel erg interessant – niet van aard dat ik er zelf een hele fles van zou willen, dus lieten we hem passeren. Klubb23 daarentegen vond wel een geschikt vat bij Duncan Taylor. Een Dalmunach 2015 die zes jaar op eikenvaten rijpte alvorens een finish te krijgen van 9 maanden op een octaaf, een veel kleiner vat. Als u weet dat ze op de site, waar voorheen Imperial stond, pas sinds oktober 2014 bezig zijn, dan weet je dat dit uit de beginperiode komt.

Op de neus krijg ik gebak met abrikozen, stroperige honing en wat mandarijn. Opgelegde rozijnen en vanille en iets van gedroogd gras. Erg zoet en erg toegankelijk.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zoetzuur op agrums, okkernoten en gekonfijte appelsienschillen. Duidelijk een actief sherryvaatje geweest. Melkchocolade en wat bruin brood. Rumrozijntjes. Appelsienlikeur. Kruidnagel en zoethout zijn de kruiden van dienst. Dit is erg goed, hoor!

De afdronk is middellang, zacht gekruid en warm.

Nou, ik ben hier toch wel van onder de indruk, hoor. Het verschil met de Dalmunach 2015 die ik eerder proefde als mogelijkheid voor MMM kon niet verder verwijderd zijn qua smaakprofiel. Dit is nu al rijk en rond. Helaas waren er maar 87 flessen beschikbaar en deze zijn heel erg snel gegaan. Terecht.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).