Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2019/2023 Dialects, Klubb23, PX Hogshead (Peated) #2019-1581, 185 bts
Kleur: mahonie
ABV: 64.3%

Mellek & Heuninck

Nog een M&H van Klubb23, zij het deze keer wel in samenwerking met enkele partners, zijnde Patrick’s Whisky Bar, Crann, Top Malts en Dram Brothers Luxemburg. De release kreeg de titel ‘Dialects’ mee en er zijn 5 verschillende labels, afhankelijk van het dialect van de ontvanger van de fles, echt waar. Da’s een grappig idee. Belangrijker is natuurlijk de inhoud en die is afkomstig van een PX Hogshead (Peated) dat op 25 juni 2019 te slapen werd gelegd. Bottelen vond plaats op 19 maart 2023, oftewel na 3 jaar en 8 maanden rijping. Het kleurtje is alvast erg veelbelovend.

Nou, zowel het PX vat als de turf hebben hun stempel gedrukt en hoewel ik vaak zeg dat ik het een moeilijke combinatie vind, lijk ik het steeds meer en meer te kunnen appreciëren, want deze neus is uitstekend. Pruimtabak, gebakken banaan, origine chocolade met een handjevol noten, perensiroop en pruimenconfituur. Iets van gebak, iets van slagroom en iets van appelsien. Mooi, rijk en rond en – ondanks het torenhoge ABV – niet brandend.

De body is verrassend licht en de aanzet zacht en bijzonder zoet. Neen, dit doet me niet naar adem happen, maar wel smakken van plezier, want ik krijg nu allerhande heerlijke zoetigheden zoals een granola, bloedappelsien, wine gums, Luikse wafels, appelsien- en abrikozentaartjes en dat alles gewikkeld en een zacht rokerig jasje dat voor een mooie warmte in de mond zorgt.

De afdronk is intens, kruidig, donkerzoet en lang.

Een heerlijke winterdram. Ik zet de fles nog even aan de kant tot november. Leuk idee, grappig label en heerlijke whisky. M&H is goed op weg op een klassiek wereldmerk te worden.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).