Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 SMWS 5.88 ‘A sprig of mint’, First Fill Bourbon Cask, 200 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.1%

Sparrenbos

Het is algemeen bekend dat ik tuk ben op Auchentoshan. En onlangs gaf ik mijn jaarlijkse Toshan Man Birthday Tasting. Daarin serveerde ik maar liefst 6 zustervaten, allemaal gestookt in januari 2003, allemaal gerijpt op een first fill bourbon cask en allemaal gebotteld op vatsterkte door de Scotch Malt Whisky Society. En ja, ze waren allemaal verschillend! De vierde fles die ik openmaakte, was deze SMWS 5.88 die de naam ‘A sprig of mint’ meekreeg.

Ik stop mijn neus in het glas en wordt getransporteerd naar een sparrenbos in de winter. Dat wordt onmiddellijk aangevuld met flink wat typische citrustoetsen, meringue en wit boomgaardfruit. En ja, een takje munt ontbreekt niet.

Hij lijkt zacht te arriveren, maar is nog maar net op mijn smaakpapillen neergestreken of lijkt wel te ontbranden. Flink bitterzoet op pompelmoes en tonic met tijm en munt. Doet zelfs even aan een gin fizz denken. Midpalate verschijnt nog wat vanille en suikerspin.

Een frisse, licht zoete en licht bittere finish is mijn deel.

Interessant hoe verschillend al deze zustervaten wel zijn, hoewel deze iets meer moeite had om mij over de streep te trekken. Maar desalniettemin weer een dijk van een Toshan!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).