Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 12 Year Old, OB 2021, 1st Fill Ex-Bourbon & Virgin Oak
Kleur: vol goud
ABV: 46.3%

Goeie Batch

Ah, de klassieke Tobermory, maar wel een moderne botteling, wat betekent dat hij op 46.3% werd gebotteld om koelfiltratie overbodig te maken én dat het een vatting is van malt die rijpte op voormalige first fill bourbonvaten en Virgin Oak. Ik verwacht bijgevolg dat deze iets kruidiger is dan eerdere releases.

Zoete, ietwat herbale neus op karamel, vanille, hooi en groene banaan. Maritieme hint als een zeebries. Betrekkelijk eenvoudig, doch foutloos en aangenaam.

Erg olieachtig, zoet en zilt tegelijkertijd en lekker gekruid. Komt verrassend pittig binnen op appelmoes en banaan, hint van amandelen en wederom die maritieme hints. Dit is beter dan ik me kan herinneren. En inderdaad, de Virgin Oak heeft zijn stempel gedrukt door hier een flinke kruidigheid aan de malt te geven. Denk peper, zoethout, een mespuntje zout en iets van kruidnagel.

De afdronk is eveneens langer dan verwacht. Zoet versus zilt versus spicy. Erg aangenaam.

Wow, dit was een verrassend goeie batch van deze instapper! Bedankt, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).