Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Selection 7 Year Old 2015/2022, Ex-Bourbon Cask, 164 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.2%

Vanille & Appelsienschillen

Kavalan, de distilleerderij in Taiwan, is wellicht geen onbekende meer. Ze hebben in de afgelopen jaren veel furore gemaakt, vooral met hun Solist-releases. Maar sinds vorig jaar hebben ze een nieuwe reeks gelanceerd onder de naam Kavalan Selection. Ook hier worden single casks onder gebotteld – op vatsterkte uiteraard – en er zijn er zo vier enkele en alleen voor de Europese markt gebotteld: Ex-Bourbon, Oloroso Sherry, Vinho Barrique en Port. We zetten ze graag alle vier even op een rijtje. Beginnen doen we met deze Kavalan Selection 2015 Ex-Bourbon Cask.

Erg aromatische en bijzonder romige neus op vanille, appels en peren, bloemsuiker, nougat, meringue en een veld vol wilde bloemen. Heel mooi!

Op smaak is hij al even rond en romig. De alcohol is prima geïntegreerd. Wederom wit fruit, maar nu eerder gekonfijt, terwijl de vanille een stap verder gaat en een crème brûlée wordt. Midpalate verschijnen flink wat houtkruiden (o.a. witte peper) en zachte tannine. Appelsienschillen verschijnen en geven een klein bittertje. Hemelse balans.

In de lange, kruidige en warme – maar bovenal bevredigende – afdronk, zijn het vooral de vanille en appelsienschillen die de plak zwaaien. Uitstekend.

Geweldige Kavalan, hoor! Zonder franjes en bijna ‘naakt’ als u begrijpt wat ik bedoel. Topspul.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).