Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 31 Year Old 1990, OB 2022, Release Two, 4.000 bts
Kleur: goud
ABV: 48.1%

In Goeie Handen

Twee jaar geleden lanceerde Ian Macleod distillers, de nieuwe eigenaar van Rosebank, een 30-jarige van de laatste stocks uit 1990. Die vond ik weergaloos lekker. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor deze Release Two, eveneens uit 1990, maar ondertussen dus een jaartje ouder en een iets lager alcoholpercentage (Release One zat nog op 48.6%). Het betreft wederom maar liefst 4.000 flessen. Prijzig beestje, dat wel, maar die moeten we toch geproefd hebben, niet?

De neus is een hemelse mix van papaya, pompelmoes, pomelo, nectarines, perzik, Granny Smith appels en vers afgereden gras. Wat dat betreft ligt deze heel erg in de buurt van de vorige release, maar hij is net iets eleganter, net iets zachter en net iets meer floraal. Maar ook iets indrukwekkender.

Die fruitigheid keert op de tong in vol ornaat terug, aangevuld met een toefje woodsmoke en een mooi bittertje als van appelsienzeste. Een zachte kruidigheid zorgt voor wat warmte. Prima in balans. Dit is zo zacht en elegant; het lijkt wel of er een engeltje op mijn tong plast.

De afdronk is middellang, waarbij het bittertje zich nog iets feller manifesteert.

De spirit van weleer van Rosebank is zo hemels… Ian Macleod zal flink zijn best moeten doen om dit te evenaren. Maar met wederom triple distillation, traditionele washbacks en wormtubs en een prima wood management ziet het er naar uit dat Rosebank wederom in goeie handen is.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).