Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 11 Year Old 1983/1995 The Cooper’s Choice, Italian import
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

 Godsgeschenk

Deze jonge Port Ellen, gestookt in het laatste jaar dat de (oude) distilleerderij nog operationeel was, zit al bijna drie keer zo lang op fles dan hij ooit op vat heeft doorgebracht. Deze werd immers reeds in 1995 – op 11-jarige leeftijd – gebotteld onder het ‘The Cooper’s Choice’ label van de Vintage Malt Whisky Co. Bij de release erg betaalbaar liet ik mij vertellen. Ikzelf betaalde er een paar jaar geleden – op een veiling – zo’n 300 EUR voor, maar vandaag mag je rekenen op het drievoudige daarvan. Tja. Ik stopte hem in een line-up voor een whiskytasting in Okegem. Content dat ze waren. En ik ook! Hij is zo bleek als witte wijn, wat typisch is, want Port Ellen kreeg vaak refill bourbon casks in die tijd, omdat het immers ‘slechts een blender’s whisky’ was.

Hoera! Het typische DNA van Port Ellen tekent present, zelfs na bijna 30 jaar op fles! Citrus en wit fruit, hint van kiwi (jawel!) en een licht maritiem trekje. Iets van inkt en teer. Subtiele toets van rubber. Dit is zijdezacht. Een tikkeltje waxy, wat ik geweldig vind. De zoetzure turf speelt tweede viool, en da’s maar goed ook. Dit is een heerlijke neus.

De body is wat aan de lichte kant, moet ik toegeven, maar dat neemt niet weg dat mijn smaakpapillen heerlijk getrakteerd worden op grapefruit, zoethout, oestersap, wit fruit en iets wat me aan binnenbanden van een fiets doen denken (ja, ik heb daar als kind op gekauwd, sue me). Hey, wacht eens even! Vanaf de tweede slok wordt dit zelfs wat waxy en lijkt hij aan kracht te winnen. De kruidigheid neemt toe, de turf ook. Dit wordt plots wel heel erg goed. Wit fruit wordt ingepakt door gerookte vis, kelp en zeewater. Machtig. Plots is de 43% een godsgeschenk, want het maakt deze Port Ellen gevaarlijk drinkbaar en ongrijpbaar. Hemels!

De afdronk mag dan korter zijn dan ik zou willen, het blijft een middellang feest op brak water, teer en oestersap. En simpelweg heerlijk.

Elf jaar oud, laag ABV, de verwachting waren dan ook eerder bescheiden, maar deze overtreft ze moeiteloos. Heerlijk naakte PE!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).