Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot Still 2016 for Drankdozijn, OB 2022, Virgin American Oak cask #58519, 258 bts
Kleur: oud goud
ABV: 62.6%

Gepofte Rijst

Maar jongens toch… weer een single pot still en weer op vatsterkte. Ze gaan er hard tegenaan bij Teeling. Dit is dan weer een whiskey die op Virgin American Oak rijpte, wat wellicht betekent dat we een flink kruidige pot still whiskey voor de kiezen gaan krijgen. Hij werd gebotteld – op bijna 63% nota bene – voor de Nederlandse online shop Drankdozijn. Ik ben eens benieuwd.

Heerlijk fruitige neus, quasi tropisch, op citrusfruit en abrikozen, perzik, gekonfijte ananas en romige kokosmelk. Dit is al onmiddellijk bijzonder uitnodigend en aangenaam. Na even ademen in het glas komt daar nog wat witte chocolade aan te pas en iets wat me doet denken aan gepofte rijst. Mooi!

Op smaak is het meer van hetzelfde en ik ben verbaasd van de integratie van de alcohol. Ik had verwacht dat deze te heet zou zijn, maar dat is hij niet. Tuurlijk, het is een stevige kerel met zijn bijna 63% (op welk alcoholpercentage zou deze op vat gegaan zijn, vraag ik me af), maar ik voel niet de neiging om er water aan toe te voegen. Erg fruit (zij het wel iets minder tropisch dan op de neus) met een mooie, doch delicate kruidigheid van het hout. Erg goed.

De afdronk is middellang en bevredigend, zij het wel een tikkeltje pikant.

Weer zo’n pareltje uit Dublin, als u het mij vraagt. Zo’n 83 EUR bij Drankdozijn. Een zustervat werd gebotteld voor de Whisky Club Luxembourg. Laten we die dan ook maar meteen eens proberen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).