Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 13 Year Old 2009/2022 Buds & Barrels, refill sherry butt, 146 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.7%

 Druivensap

Onafhankelijk bottelaar Buds & Barrels lanceerde eind vorig jaar in zijn ‘sticky label’ reeks deze zomerse Glentauchers, afkomstig van een refill sherry butt. Ik beken, toen ik het voor het eerst las, keek ik even verrast op, want Manny en ik hadden in mei van hetzelfde jaar ook een Glentauchers 2009 van eenzelfde vattype gebotteld. En dan nog een aapje op het label ook? Ik zeg verder niks, maar ga meteen proeven.

Ah, ik heb de lente in mijn glas. Flink wat wit boomgaardfruit, maar ook citroengras en kersen. Zelfs iets van (ongezouten) pindanoten. Iets van bakboter en zelfs wat ananas. Dit is mooi!

Romig op de tong en onmiddellijk licht prikkelend van zowel de alcohol als de houtkruiden. Denk witte peper en zoethout. Maar wel erg fruitig op ananas, peren, appelmoes en druivensap. Zelfs iets zoets als van dextrose. Midpalate een mooi bittertje als van walnoten, wat voor een prima balans zorgt.

Lekker lange afdronk op witte peper en al even wit fruit. Bevredigend. Ik wil nog een slok!

Wreed onderschat huis! Kudos, Tom, want je hebt een nog net iets beter vat gevonden dan wat Manny en ik op de kop konden tikken. Heerlijke Glentauchers!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2023
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).