Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 7 Year Old 2015/2022 Kylver Series No 9 ‘Hagalaz’, Dark Rum & Bourbon Barrel #49+50+68, 800 bts
Kleur: goud
ABV: 52.8%

Hagel

De Kylver Stone is een oude grafsteen uit de 5de Eeuw die op het eiland Gotland – ten zuiden van Zweden in de Baltische Zee – werd gevonden en gegraveerd is met met oude Germaanse runen. Je kan de runetekens terugvinden op de labels van deze reeks van Wolfburn, waarvan de 9e expressie momenteel in mijn glas zit, te danken aan whiskyliefhebster Nikie die mij een erg genereus sample bezorgde. Het betreft een vatting van drie vaten: dark rum & bourbon barrels. Deze werd Hagalaz gedoopt, wat overigens de 9e rune is van het oude futhark. Het betekent zoveel als hagel of hagelsteen.

De neus is een heerlijke panoplie van koffie, chocolade en kandijsuiker, aangevuld met een hele resem aan overrijp fruit. Denk maar aan banaan, keresen, mango en pruimen. Lekker zoet, zoals je mag verwachten van een first fill Caribisch rum-vat.

Prima body. Lekker stroperig, zelfs. Koffie keert weer, aangevuld met mokka en kersensap. Dan warme rabarbercompote en pruimen. Christmas cake met stukjes gekonfijt fruit. Rozijnen bij de vleet. Dit is een vloeibaar dessert dat absoluut geen water behoeft.

De finish is lang, romig en zacht op vanille en kaneel met wat woodsmoke op het sterfbed.

Mijn 20e Wolfburn en wat een kanjer! Nu is 250 EUR voor een 7-jarige whisky natuurlijk wel flink wat de pot gerukt. Maar lekker? Dat is hij zeker wel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).