Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 16 Year old Cadenhead’s Warehouse
Kleur: mahonie
ABV: 50.8%

Gusto

Tijdens Spirits in the Sky, het geweldige whiskyfestival in Brussel georganiseerd door The Nectar, nam ik deel aan de Cadenhead’s Warehouse Tasting waar we een aantal cask samples uit de magazijnen van deze bottelaar uit Campbeltown konden proeven. In het glas zit een 16-jarige Caol Ila die op een sherryvat gerijpt heeft. Hoewel niet vermeld, moet het dus een distillaat uit 2005 of 2006 geweest zijn. Ook werd niet verklapt hoelang deze malt op het sherryvat gelagerd werd, nog welk type sherryvat het was. Maar dat laten we niet aan ons hartje komen. Proeven is de boodschap en dat deden we met veel gusto!

Een lekker zoete, herbale Caol Ila, waarbij de maritieme elementen flink onder vuur worden genomen door het zoete van het sherryvat. Karamel en abrikozenconfituur gaan hier in de clinch met kelp en stokvis. Het geeft het geheel een heerlijk aroma dat bijzonder uitnodigend werkt. Ik kan amper wachten om een slok te nemen.

Hij is lekker olieachtig en op smaak nog zoeter dan de neus al deed vermoeden. De typische toetsen waarmee je het huis associeert (citrus, zeewier, turfrook) tekenen present, maar worden probleemloos overmeestert door karamel, glühwein en zelfs chocolade. Een prachtig streepje woodsmoke zorgt voor een mooie warmte.

De finish duurt een eeuwigheid en gaat van zilt naar zoet naar bijzonder herbaal. Maggimix op het sterfbed.

Zalig! Dit is een pure winterdram. Geen idee wanneer Cadenhead’s plant om deze op de markt brengen (als dat überhaupt al gebeurt), maar ik hou toch een oogje in het zeil.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).