Brouwerij: De Hoevebrouwers
Regio: België
Fles: Ryggia Dark Imperial Stout, Lochindaal Peated Cask
Kleur: zwart
ABV: 10.5%

Lochindaal

Ryggia is een Belgische malt van de Brugse Whisky Company, met de jonge snaak Thibaut de Meyer als Master Distiller aan het roer. Ik was al erg onder de indruk van zijn eerste whisky’s. En in samenwerking met De Hoevebrouwers uit Zottegem maakt hij ook een Dark Imperial Stout, die rijpte op een bijzonder vat. Ik proefde zopas zijn stout op een voormalig Laphroaig vat en vond die heerlijk, maar vandaag proef ik er eentje die rijpte op een Lochindaal Peated vat. Lochindaal is synoniem voor Port Charlotte, één van de drie malts van de Bruichladdich distilleerderij op Islay, eveneens bekend van die andere malts: Bruichladdich en Octomore. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die snel gaat liggen, maar wel een mooie laag schuim op de stout laat staan.

Hoewel deze minstens even zoet is als de vorige versie, vertoont deze een pak meer turf in de neus. Subtiel, maar onmiskenbaar. Hij is ook iets zoeter. Meer chocolade, zeg maar. Doet me wat denken aan M&M’s en kandijsiroop, maar dan met een laagje turf erover heen. Zalig.

Wederom romig en onmiddellijk erg zoet op chocomousse, kandijsiroop, koude koffie en Mokatine. Dat laatste kan ik erg smaken, moet ik bekennen. Da’s zo’n typisch snoepje uit mijn kindertijd. Alleen is het nu vloeibaar en op steroïden, natuurlijk. Het mannetje met de hamer zal straks wel passeren…

De afdronk is lang en mierzoet, want deze stout blijft probleemloos aan je tanden plakken.

Heerlijke stout, echt waar. Maar de wax rond de capsule is tergend vervelend om je flesje te openen. Wat mij betreft mogen volgende bottelingen zonder die overbodige wax rond de kroonkurk, hoor!

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)