Brouwerij: De Hoevebrouwers
Regio: België
Fles: Ryggia Dark Imperial Stout, Laphroaig Cask
Kleur: zwart
ABV: 10.5%

Laphroaig

Ryggia is een Belgische malt van de Brugse Whisky Company, met de jonge snaak Thibaut de Meyer als Master Distiller aan het roer. Ik was al erg onder de indruk van zijn eerste whisky’s. En in samenwerking met De Hoevebrouwers uit Zottegem maakt hij ook een Dark Imperial Stout, die rijpte op een bijzonder vat. Ik proefde begin dit jaar zijn stout op een voormalig bourbonvat, maar vandaag proef ik er eentje die rijpte op een Laphroaig vat van 190 liter, waarop eerder zijn Brugse malt rijpte. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die relatief snel gaat liggen en een film van een halve centimeter laat staan.

Ahornsiroop, koffie en turf: dat zijn de eerste indrukken die ik krijg nadat ik mijn neus in het glas gestoken heb. En dat is erg mooi. Hij komt minder zwaar over dan ik van een stout verwacht. Er zit ook nog iets herbaal in. Dat zal dan wel aan de turf liggen.

Hij is erg romig en volmondig. Ik twijfel even of ik mes en vork zal pakken. Maar voorlopig gaat het zonder. Kandijsiroop, koude koffie, chocolade en honing. De turf manifesteert zich als een umami toets (rosbief?) met wat tuinkruiden.

De afdronk is lang en bijzonder zoet… met een herbaal kantje. Zo lekker!

Ik vond de bourbongerijpte versie excellent, maar deze gaat daar vlotjes over. Kudos!

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)