Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2008/2022 Liquid Art, bourbon cask, 104 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.1%

Boomgaard

Onze goeie vrienden van Liquid Art hebben ook weer een single cask gevonden dat ze bottelwaardig achtten. En het zal wel zijn, een Linkwood uit 2008 die zijn winterslaapjes mocht doorbrengen op een bourbonvat. Ik kreeg een flesrestje te pakken op het festival WHISKE in Geel en ga deze Speysider bleekscheet nu eindelijk eens met veel plezier aan de lippen zetten.

Oh, ja, da’s lekker fris op appeltjes, perzik, gummi bears en vanille op de neus. Nog wat vers afgereden gras en groene banaan alsook ananas, sultanas en kwarktaart. Erg speels en toch robuust met zijn flinke ABV. Witte chocolade en een zachte romigheid maken het plaatje compleet.

Ook op smaak is hij onmiddellijk verrassend waxy en volmondig. Ik krijg nu een fruitsla van Europees boomgaardfruit met een flinke snuif peper. Helder en uitnodigend. Ik heb het gevoel in de Limburg tussen de akkers van de fruitstreek te staan.

De afdronk is heerlijk lang. Het witte fruit – nu met een scheutje honing – blijft nog lang nazinderen. Absoluut heerlijk.

Ik begrijp volkomen waarom Linkwood zo populair is bij blenders. Dit is één van de fingerprint malts in  White Horse, Haig, Dimple en Bells, moet u weten. Maar dit vaatje werd het blending lot gespaard en da’s maar goed ook, want dit is een zalig schoolvoorbeeld van hoe lekker Linkwood wel kan zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).