Producent: Cucielo (Torino Distillati)
Regio: Italië
Fles: Cucielo Vermouth di Torino Rosso
Kleur: roodbruin
ABV: 16.8%

Piedmont

Vermout (spreek uit vermoet) is een versterkte wijn op smaak gebracht met verschillende kruiden en aromatische planten, die zijn oorsprong vindt in Frankrijk in de 18e Eeuw en geïnspireerd was op de Duitse versterkte wijn Wermut (absintalsem). Het wordt vaak als aperitief gedronken (denken we maar aan de wereldberoemde Martini Bianco en Martini Rosso), maar kan ook als digestief worden genuttigd of – beter nog – als ingrediënt in een goeie cocktail zoals een Negroni, Americano, Dry Martini of een Manhattan. In het glas zit een Italiaanse rode vermout van Cucielo uit Turijn. Merk op dat er een koekoek op het label staat. Da’s met goeie reden. Cucielo is immers een samenvoeging van cuckoo (koekoek) en cielo (hemel), verwijzend naar de migratie van deze vogel die van West-Afrika via Italië naar Schotland vliegt. Dat is dan weer een verwijzing tussen enerzijds de in 1906 opgerichte distilleerderij Torino Distillati in Piedmont en het in 2015 opgerichte Schotse Artisan Spirits uit Glasgow.

Heerlijk bitterzoete neus op rabarber, pruimen, rozijntjes en een toets van toffee en vanille. Mooi floraal ook. Denk lilabloemetjes, rozen, mirte en alsem. Gekonfijte appelsien op de achtergrond. Anijs en kruidnagel. Mooie balans tussen de fluweelzachte zoete toetsen en de uitgesproken bittere aroma’s.

Mooi mondgevoel. Lekker olieachtig. Eerst komt nu een explosie van granaatappel en appelsien, gevolgd door overrijp rood fruit, alvorens de rabarber en vanille terugkeren. Anijs en kruidnagel tekenen ook present op de tong, met nog een warm pepertje er boven op.

De finish is lang, warm en zacht bitter en drogend.

Wow, dat was indrukwekkend. Erg complex! Had geen idee dat vermout zo leuk kon zijn.

Cocktail ‘Mark’s Manhattan’

Ik ben zot van een goeie Manhattan omdat het niet alleen erg lekker is, maar bovendien één van de eenvoudigste cocktails die je je kan inbeelden. Hij werd al in de 1870s geschonken in – hoe kan het ook anders? – New York. En aangezien een goeie Manhattan ‘stirred’ is en never ‘shaken’, heb je niet eens een shaker nodig! Pak een groot mixglas en vul dit met ijs. Schenk 6cl Amerikaanse whiskey (ik gebruik de Kentucky Owl) en voeg daar 3cl van de vermout aan toe (het spreekt voor zich dat ik de Cucielo Rosso gebruik). Nog een theelepeltje Amaro di Angostura en roeren maar! Hou dat zo’n twintig seconden vol en schenk (‘strain’, dus door een vergietje, want je wil het verwaterde ijs niet mee!) je cocktail in een mooi glas met vers ijs (of zonder, als je echt een klassieker wil). Werk af met een maraschino kersje. Alstublief!

Ik zei het al: eenvoudig en erg lekker (want complexe toetsen van eik, vanille en rood fruit). Zalig!

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).