Distilleerderij: Kentucky Owl
Regio: USA
Fles: Kentucky Owl Confiscated in 1916 The Wise Man’s Bourbon, OB 2019, 750ml
Kleur: koper
ABV: 48.2%

Wijze Man

Een paar weken geleden kreeg ik mijn vrienden John en Mary-Angela uit de States op bezoek. Niet alleen had John de Oban 18 Year Old – een US exclusive – en de Lagavulin Offerman Edition 2 op Guinness casks – eveneens enkel in de US verkrijgbaar – meegebracht, hij bracht me nog een derde fles mee: deze Kentucky Owl. ‘Een niemendalletje, maar ik vond dat je deze moest geproefd hebben’, voegde hij eraan toe. U vraagt, wij draaien. Hij wordt immers niet voor niets ‘The Wise Man’s Bourbon’ genoemd, toch?

De neus is naar mijn mening toch best complex. Bosbessen, gebakken appeltjes besprenkeld met wat kaneel, karamel en leder met zelfs een mooie toets van woodsmoke. Voeg daar nog wat Reine Claude pruimpjes aan toe. Bijzonder aangenaam, hoor.

Hij is alvast lekker olieachtig, bijna romig. Enerzijds wat zoet, zoals je van een bourbon mag verwachten, anderzijds lekker fruitig op appels, bosbessen en pruimpjes. Prima verderzetting van deneus, maar aangevuld met graeffe suiker en bakkerijkruiden. Tikkeltje pikant, zelfs. Midpalate komen daar zelfs wat licht bittere appelsienen aan te pas. Ik ben erg aangenaam verrast. Het hout komt nu wel om de hoek piepen, maar de balans is dik in orde.

De afdronk is lang, kruidig en bevredigend. Een beetje gekonfijte gember op het sterfbed.

Niemendalletje, my ass. Dit is een erg aangename Kentucky Straight Bourbon. En het feit dat John, die ik als een wijze man beschouw, mij deze Wise Man’s Bourbon aan de hand deed, vind ik erg passend.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).