Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 14 Year Old 2008/2022 Art Malts, Bourbon Cask, 36 bts
Kleur: koper
ABV: 54.2%

Verre Van Alledaags

Art Malts, aka mijn goeie vriend Steven Ver Eecke, doet het weer… ocharme 36 flesjes van deze 14-jarige BenRiach zagen het levenslicht. En moet je dat kleurtje eens zien! Hij is nochtans van een bourbonvat afkomstig. Straf hé? Ik mocht hem in avant-première proeven op het gezellig festival When Whisky Meats BBQ. Ik was er als de kippen bij om hem te bestellen. Geniet even mee!

Pruimtabak, beef jerky, jelly beans, wine gums, gekonfijte ananas, warme aardbeienjam, rabarber, zoethout en BBQ-saus. Dat alles gepresenteerd op een plankje van balsahout. Da’s de neus van deze BenRiach in een notendop. Verre van alledaags, maar wat een heerlijke neus!

Lekker volmondig, bijna stroperig en onmiddellijk mierzoet en erg kruidig. Karamel, toffee, abrikozenconfituur besprenkeld met kruidnagel en een beetje chili pepers. Het hout doet ook zijn duit in het zakje door hem wat drogend te maken en een licht bittertje toe te voegen om al die heerlijke zoetigheid wat tegengas te geven.

De afdronk is lang, warm, kruidig en zacht drogend.

Een bommetje, hoor. Ik ben maar wat blij dat ik 2 van die 36 flesjes kon bemachtigen. Is zijn prijskaartje van 140 EUR dubbel en dwars waard!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).