Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2017/2020 Sherry Cask, Goren’s Whisky 222 bts
Kleur: mahonie
ABV: 56.4%

Beef Jerky

Okay, dit is een specialleke, want hoewel een officiële release van de Milk & Honey distillery zit hij in een heel ander type fles (en dan nog wel eentje die gewoonlijk gebruikt wordt voor zeer exclusieve Japanse whisky, maar dit terzijde). Het is een exclusieve selectie van de master distiller uit Tel Aviv, Tomer Goren. De reeks – die de naam Goren’s Whisky kreeg – bevat momenteel twee releases: een sherry cask en een STR cask. We beginnen met het sherryvat, omdat dat iets minder hoog in alcohol zit.

 

Wow! De invloed van de sherry is enorm. Allerhande donker fruit met pruimen en dadels op kop. Dit had nu net zo goed een Aberlour a’bunadh of GlenDronach single cask kunnen zijn. En toch… Het DNA van M&H doet zijn uiterstre best om er nog doorheen te priemen. Maar het lukt amper. Vermolmd hout, origine chocolade, beef jerky en rubberen laarzen zijn mijn deel. Mierzoet met een funky randje. En absoluut geweldig.

Een flinke smaakbom, hoor. Stevige aanzet met allerhande kruiden als nootmuskaat, kruidnagel en chilipeper die het donkere fruit een beetje maskeert en zelfs een licht drogend effect aan de malt geeft, maar dat neemt niet weg dat ik toch wederom flink wat dadel en zelfs gekonfijte kersen krijg. Hij maakt mijn mond helemaal warm. Maar toegegeven, op smaak krijg ik van het distilleerderijkarakter niets meer door.

De afdronk begint snoeperig zoet, gaat dan via een kruidige omweg naar zacht drogend, maar is wel heel erg bevredigend, zij het wel lichtjes alcoholisch.

Wat mij vooral intrigeert is het feit dat deze malt ocharme drie jaar oud is en toch al zo rond en rijk. Misschien moest ik Tel Aviv maar eens aan mijn bucket list toevoegen om het klimaat daar te gaan ontdekken.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).