Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 1 Year Old Batch 1, That Boutique-y Whisky Company b. 2019, 678 bts
Kleur: koper
ABV: 50.3%

Rogge?

Ooh, een onafhankelijke release van M&H door TBWC. Het is géén whisky, voor alle duidelijkheid, dit is spirit, want amper één jaar oud. Niet minder dan 678 flesjes van 50cl werden in 2019 gelanceerd met dat typische label dat op een cartoon lijkt. Deze keer hebben ze zelfs de naam van het bedrijf op het label eventjes aangepast naar That Boutique-Y Malt Company.

Felle neus op hout, mineralen, kiezels op het strand en een hint van citrusfruit. Nog iets van mango en rood fruit met een hint van kaneel. Na enkele minuten ademen krijg ik boterbloempjes en karamel. Dit is verrassend rijk voor zo’n jonge leeftijd, maar daar zit het klimaat natuurlijk voor flink wat tussen. Erg goeie neus!

Volmondig, maar ondanks het hoge ABV erg toegankelijk. Ik krijg flink wat kruidigheid, nu, alsof deze spirit op een vat gerijpt heeft dat eerder rye whisky grootgebracht heeft. Intens kruidig, zelfs. De fruitigheid laat wat op zich wachten, maar midpalate verschijnt er toch wat banaan en enkele gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel. Van citrus is nog amper sprake.

De afdronk is lang, evolueert van kruidig terug naar zoet, vertoont wat woodsmoke op het sterfbed en is uitermate bevredigend.

Indrukwekkend is het minste wat je hiervan kan zeggen. Voor zover dat nog nodig was, stijgt M&H nog maar eens in mijn achting.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).