Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2010/2022 Signatory Vintage Cask Strength Collection, Refill Hogshead, 11 month Sherry Butt Finish, Cask #111, 663 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.2%

Umami

Enkele weken geleden stuurde mijn whiskymakker Rainer me een berichtje over deze fles. En of hij even zou mogen langskomen om deze te laten proeven en of ik het zou zien zitten om er dan een Rambling over te maken? Ja & ja. Zo gezegd, zo gedaan.

Stevig gesherriede neus op leder, paardenvacht, beef jerky, bloedappelsienen, pruimtabak, balsamico. Erg intens, maar niets dan sherry… Het typische DNA van Caol Ila is volledig ingepakt en speelt hier duidelijke tweede viool. Maar het is desalniettemin een erg lekkere neus.

Lekker olieachtig en intense, zeg maar pikant. Onmiddellijk erg zoet op donker fruit en zelfs wat umami op pruimtabak en zoetzuur op limoen. Zelfs de turf is gewikkeld in een zoet jasje. De natte rotsen en kelp die ik vaak bij Caol Ila vind… Toch wat zoeken hier. Maar wederom: dit is erg krachtig en bijzonder smakelijk.

De afdronk is erg lang en helemaal op het einde krijgt het DNA van het huis toch de kans om zichzelf te tonen.

Grappig genoeg lijkt mij dit eerder een sherry die op een Caol Ila vat rijpte in plaats van andersom, maar als het zo lekker is, hoor je mij niet klagen. Dankjewel, Rainer!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).