Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward 5 Year Old 2016/2021 Single Barrel #1855 for Whivie.be & The Bonding Dram, 222 bts
Kleur: brons
ABV: 59.3%

Apera

Ik ben fan van Starward, dat is geweten. En toen ik enige weken geleden de kans kreeg om mee een vat aan te kopen, liet ik die niet liggen. Ik ben Jeroen van de bekende online whisky shop The Bonding Dram erg dankbaar dat hij aan mij dacht om als partner in te stappen. En of ik dit spannend vind, zeg! U moet weten dat Starward voor deze single malt een first fill Apera barrel van McWilliams gebruikte. McWilliams produceert al jaar en dag Apera, de Australische versie van sherry, gemaakt van de druivensoorten Tinta Roriz, Touriga Nacional en Touriga Franca. Het barrel – nummer #1855 – werd in mei 2016 afgevuld en bij het bottelen leverde dat nog 222 flessen op met een niet te versmaden vatsterkte van 59.3%. Leuke weetje: toen we een sample proefden dat was genomen op 12 oktober 2021 was de vatsterkte 57.1%. Ja, in Australië neemt de sterkte toe!

Het DNA van Starward is onmiskenbaar en wordt geweldig aangevuld door een erg actief Apera-vat. Denk kersen, droog hout en flink herbale toetsen, tegengas gegeven door rozijnen, ananas op de barbecue en wat gedroogde banaan. Iets van gebak op zondagmorgen. Beboterde toast. Hint van melkchocolade met amandelen. Praliné! Rozijnenbrood. Ik wordt hier blij van. En hij zwemt bovendien als de beste. Een theelepeltje water maakt hem nog een pak fruitiger.

Erg olieachtig, bijna stroperig. Pure verwennerij in de mond. Het fruit evolueert langzaam maar zeker van de gedroogde naar de tropische variant, geflankeerd door een hartverwarmende kruidigheid van de eik. En neen, deze behoeft absoluut geen water, ondanks het hoge alcoholpercentage. Van perfecte integratie gesproken. Midpalate zijn het vooral overrijpe kersen en rozijntjes die met de aandacht gaan lopen. Maar doe uzelf een plezier en probeer hem ook eens met een theelepeltje water. U zal me gelijk geven dat deze Melbourne malt niet alleen minder pikant, maar bovendien ook een pak fruitiger wordt. En lekker dat het is! #happydance!

De afdronk is lang, pittig, tropisch en snoeperig tegelijkertijd, zelfs verdund.

Oh, my, dit is goddelijk lekker. De keuze was dan ook snel gemaakt. Alleen het wachten duurde veel te lang, maar goed – het moest van ver komen. Jeroen en ik beschikken over slechts 222 flessen, maar eentje daarvan kan de jouwe zijn voor slechts 95 EUR. Graag gedaan.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).