Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Manager’s Cask, oloroso sherry Spanish oak cask #66, 640 bts
Kleur: amber
ABV: 57.9%

Nat Karton

De eerste vaten van Wolfburn werden in januari 2013 afgevuld ter rijping en het eerste Manager’s Cask volgde niet veel later. Dit is één van Wolfburn’s oudste sherry butts waar eerder oloroso sherry op gerijpt had. Iain Kerr, de distillery manager, selecteerde dit vaatje 8 jaar geleden en liet het in mei 2021 bottelen. Het leverde 640 flesjes op vatsterkte op.

Zoete, maar ietwat vuile neus op honing, butterscotch en karamel met wat vaaswater (oeps!). Dat laatste blijft gelukkig niet al te lang hangen. Het ruwe graan is zelfs nog te ontwaren. Sultanas? Stevige kerel, hoor. Wordt zoeter naarmate hij wat geademd heeft. Maar een toets van nat karton kan hij toch niet onderdrukken.

Rijk en romig op de tong met flink wat sherry nu. Denk peperkoek, sultanas, verse vijg en zelfs wat Christmas Cake. Marsepein en honing. Kastanjes en amandelen. Ja, dat begint er op te lijken. Maar het natte karton verschijn ook op de tong, hoor. Het is even wennen.

De afdronk is dan weer lekker lang, relatief kruidig en erg zoet op karamel en honing.

Ik kan me voorstellen dat Iain Kerr hier erg blij mee is, maar voor mij is het nat karton er net iets te veel aan. Dankjewel, Gunther.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).