Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Takashimaya, OB 2020, Limited Release for Japan
Kleur: witte wijn
ABV: 58.7%

非常においしい

Takashimaya is een bekend Japans grootwarenhuis. Een beetje te vergelijken met de Inno in België of Macy’s in New York, zeg maar. En zij hebben al tot drie keer toe een speciale botteling besteld bij Wolfburn. De eerste werd in 2017 gebotteld op 50% ABV. De tweede uit 2019 was eveneens versneden naar 50%, terwijl de derde uit 2020 op een vatsterkte van 58.7% werd geleverd. Laat dat nu degene zijn die in mijn glas zit. Hij rijpte overigens op een Spaans sherryvat, wat je van het kleurtje – witte wijn – helemaal niet kan afleiden. Vermoeid hout? Refill? We gaan het zien (lees: proeven).

Aangenaam zoete neus op kruisbessen, mirabellen, zespri en een hint van ananas met een bittertje op de achtergrond als van walnoten. Van sherryinvloed weinig sprake, erg spirit-driven en als ik mag: geweldig. Erg uitnodigend. Enkel een hint van graeffe suiker op de neus doet vermoeden dat deze een sherryvat gekust heeft.

Hoewel de body aan de lichte kant is, krijg ik wederom een cleane Wolfburn op citrusfruit, kruisbessen en mirabellen. Lekker gekruid op witte peper. Ik zou zweren dat dit bourbon was, zo helder en zo weinig sherryinvloed. Het stoort allerminst, want het DNA van het huis domineert en is ronduit schitterend, ondanks het feit dat je duidelijk kan merken dat dit nog een erg jonge malt is.

Pas in de lange, bevredigende afdronk ontwaar ik wat perzik en abrikoos, wat wellicht te danken is aan het sherryvat.

非常においしい, da’s het minste wat je hierover kan zeggen (Google is uw vriend).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).