Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 19 Year Old 1997/2016, Whiskybroker.co.uk, Sherry Butt #7157, 643 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.5%

Paardenvacht

Deze Glenrothes sliep bijna twee decennia op een sherry butt. Mogelijks was dat een first fill vat, want de malt heeft bijna de kleur van cola. Hij werd gebotteld door Whiskybroker, de bekende Schotse bottelaar.

Hola! Pruimen, roggetoast, paardenvacht, pruimtabak, origine chocolade en een druppeltje wijnazijn. Walnoten en cuberdons. Vers geboend leder. Het interieur van een nieuwe wagen. Wat een intense neus.

Stroperig als hoestsiroop. En met dezelfde donkere zoetheid. Lekker pikant tegelijkertijd op kaneel, nootmuskaat een chili pepers. Venkel, drop, anijs – da’s drie keer hetzelfde, zo intens is het. Relatief drogend, ook. En minder zoet dan de neus beloofde. Dit is chocolade met gedroogde stukjes fruit en flink wat noten. Heerlijk.

In de droge, lange afdronk verschijnt nog een muntje.

Amai, mijn klak, wat een bom. Helaas nergens meer te vinden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).