Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 13 Year Old 2011 Asta Morris for FoodWithSpirit – When Whisky Meats BBQ, #AM080, 112 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52%

Mineola

Zaterdag 14 juni zakken whiskyliefhebbers van heinde en ver weer af naar het gezellige Zwijnaarde voor het festival When Whisky Meats BBQ. Fantastische locatie, heerlijke bites, zalige whisky (en andere spirits), maar bovenal een topsfeertje. En uiteraard hoort daar wederom een festivalbotteling bij en net als de vorige jaren sloegen de organisatoren de handen in elkaar met de onnavolgbare Bert Bruyneel van Asta Morris om een geweldige whisky te selecteren die aan een zacht vriendenprijsje te koop is op het festival. Het werd een Miltonduff 13 Year Old 2011 op 52% en je betaalt hiervoor ocharme 55 EUR. Da’s knap! Maar is hij ook lekker? Read on!

Je moet hem eigenlijk een minuut of vijf laten staan nadat je hem geschonken hebt. Hij heeft echt tijd nodig om te ontplooien. Maar je geduld wordt beloond! Een mooie mix van citrusvruchten (mandarijn, yuzu en bloedappelsien) worden dan je deel, aangevuld met gedroogde abrikozen, peperkoek en amandelpasta, alsook een fijne, florale toets. Hij ruikt zelfs een tikkeltje snoeperig. Dit is lekker zoet en toegankelijk, maar bovenal lekker fruitig.

Op smaak wordt hij zelfs wat speels als Bénédictine likeur of Cointreau, ik zever niet! Mandarijnen en flink wat groene tuinkruiden verwennen mijn smaakpapillen. Maar met zijn ABV van 52% is het duidelijk dat dit een stevige Speysider is. Erg lekker, maar doet me vooral denken aan een zonovergoten tropisch eiland waar de mineola’s van de bomen vallen.

De afdronk is middellang, zoetzuur en absoluut bevredigend. Dit is zomer in het glas!

Een bijzonder atypsiche Miltonduff, zeker weten! Maar oh, zo lekker en zomers. Dit is een erg fijne selectie en – sorry dat ik het zo bruusk verwoord – belachelijk goedkoop. Mijn flesjes zijn alvast besteld!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2025