Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kildalton 16 Year Old 2008 Liquid Art

Tasting Notes Posted on 21/02/2025 16:30

Bottelaar: Liquid Art
Regio: Schotland
Fles: Kildalton 16 Year Old 2008/2024 for Liquid Art, sherry, 101 bts
Kleur: goud
ABV: 52.1%

Kildalton Smokies

Vandaag lanceert Liquid Art een wel heel bijzondere fles. En ik had het voorrecht (zoals u aan de datum onderaan kan zien) van de malt op voorhand te proeven. Het is een kanjer geworden! Het kunstzinnige label is van de hand van Raymond Minnen en een vette knipoog naar de labels van de allereerste Liquid Art releases.

Heerlijke, ietwat vuile neus, op zuurkool, Arbroath Smokies, rubberen laarzen en een hint van dieselwalmen en scheepstouw. Plasticine! De golven die inbeuken op de rotsen aan de Pier Road op de Kildalton kust van Islay. Pas na enkele minuten ademen, komen daar ook toetsen van gebakken appels en wat karamel aan te pas, maar het zijn toch vooral de peaty aroma’s die domineren.

Verrassend zacht op de tong. Mooi olieachtig. Maar meteen erg maritiem en rokerig. Roet en assen, gevolgd door zwarte peper en zoethout. En dan volgt de explosie! Een stoofpotje van fruit dat staat te pruttelen op een vreugdevuur op het strand met weer die hint van gerookte vis. Je zou denken dat dit vloekt, maar dat doet het hoegenaamd niet. De invloed van het sherryvat is net voldoende om deze Islay malt toe te laten zijn typische DNA te doen schitteren, terwijl het voor een verzachtend zoetje zorgt. Wat mooi!

De afdronk is erg mooi en bijzonder lang. En het is in die heerlijk rokerige finish dat het zoete van de sherry extra in de vingerverf wordt gezet (ziet u wat ik daar deed?). Machtig!

Tja, goedkoop is hij niet, hé, deze Kildalton met zijn prijskaartje van 275 EUR per fles. Maar als je jezelf eens flink wil verwennen met een uitzonderlijk goeie Ardb… errr… Kildalton malt op sherry, dan mag je deze niet aan je laten voorbij gaan.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-11-2024



Bier: Brouwerij Bliksem Grom Highlander

Tasting Notes Posted on 21/02/2025 06:30

Brouwerij: Bliksem
Regio: Nederland
Fles: Brouwerij Bliksem Grom Highlander, Anthology Series
Kleur: zwart
ABV: 13%

Kandijsiroop

Naast de Grom Beast of Bourbon (gerijpt op 4 verschillende bourbon-vaten) lanceerden Merijn Dietvorst en Sebastiaan van Fessem, de oprichters van deze craft brouwerij in Breda, ook een Grom (hun Russian Imperial Stout) Highlander, die rijpte op een viertal whiskyvaten: Glen Elgin, Glen Spey, Linkwood en Glenburgie. Het bier schenkt gitzwart met een beige, romige kraag die wel onmiddellijk gaat liggen. Ik geef de jongens uit Breda nog graag mee dat ik de wax rond de kroonkurk begrijpt vanuit een visueel standpunt, maar dat het niet bepaald helpt bij het openen, noch het schenken van het bier. Voor mij hoeft het dus niet.

De neus is aangenaam zoet en een tikkeltje boozy, met toetsen van donkerzoet fruit die de geur van koude koffie probleemloos overstemmen. De kandijsiroop is echter te sterk om zich in een hoekje te laten drukken. Alles bij elkaar een stevige, aangename, zoete en verrassend fruitige neus. Ik ben nu al fan.

Hola, dat gaat verrassend vlot naar binnen, moet ik zeggen. Kandijsiroop is wederom dominant, terwijl de toetsen van de whisky hun uiterste best doen – en daar in slagen – om op te vallen. Dit is heerlijk (en een heel ander beestje van de bourbon-gerijpte versie).

De afdronk is middellang en erg zoet, waarbij de whisky zich opnieuw laat opvallen.

Okay, als je maar drie biertjes van een brouwerij geproefd hebt, is het misschien wat onnozel om een favoriet te kiezen, maar als u mij toestaat: dit is ‘m!

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2025