Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 8 Year Old 2013/2022 Art Malts, The Hidden Ace #1 ‘Mysterious Ways’, bourbon hogshead, 66 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 53.6%

Mysterious Ways

Art Malts, Belgisch bottelaar uit Machelen, lanceerde niet zo gek lang geleden een nieuwe reeks van single cask whisky’s genoemd ‘The Hidden Ace’. De eerste release, getiteld Mysterious Ways, betreft een jonge, krachtige Ardmore. De in 1898 opgerichte distilleerderij ligt ingesloten door de Grampian Mountains, de rivier Bogie en het Clashindarroch Forrest, pakweg halverwege tussen Aberdeen en Elgin. De malt is een belangrijk onderdeel van Teacher’s en dat al sinds de oprichting. Logisch, want ze werd opgericht door Adam Teacher met precies dat doel. Maar wij proeven dus een single cask op vatsterkte.

Deze Ardmore verrast een beetje door zijn frisheid, moet ik zeggen. Ja, tuurlijk is dit peaty, maar flink wat vanille en munt, hoor. Daarnaast iets van appel en gerookte makreel, citroenschillen en oestersap, roet en schoenpoetsmiddel, natte aarde en vernis. Als u denk dat dat een vreemd allegaartje aan aroma’s is, dan kan ik u geen ongelijk geven. Maar weet u? Het werkt perfect!

Onmiddellijk zoet en roetig met krachtige toetsen van vanille en zelfs honing, alvorens je die rokerige trap tegen je tanden krijgt die je van Ardmore mag verwachten. Appels en citroenen, iets herbaal… dat is hier allemaal goed en gaat verdacht vlot naar binnen.

De afdronk is lang, roetig en zoet. Rokerig tot op het sterfbed.

Mooie Ardmore om deze nieuwe reeks mee af te trappen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).