Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Alvinne Cuvée Freddy Bosbes

Tasting Notes Posted on 15/08/2024 16:30

Brouwerij: Alvinne
Regio: België
Fles: Alvinne Cuvée Freddy Bosbes
Kleur: roodbruin
ABV: 8%

Morpheus

De Alvinne Cuvée Freddy Bosbes is gerijpt op grote houten vaten. Het is een zogenaamde Oud Bruin. Eigenlijk is het dus de ‘klassieke’ Sigma die rijpte op rode wijnvaten. Hij schenkt roodbruin met een beige kraag die relatief lang stand houdt.

Ook hier verschijnen zoetzure toetsen op de neus als van rood fruit en agrums, maar door de rijping op rode wijnvaten krijgt hij toch weer dat zacht wijnachtige toetsje dat even moet wennen.

Op smaak is het een heerlijke balans tussen zoet en zuur, echt waar. Dit valt mij erg goed mee (zeker na die neus die me even de wenkbrauwen deed fronsen). Rood fruit, citrus, mooi zuurtje en bittertje van de Morpheus huisgist… ja, dit is prima en gaat vlotjes naar binnen. De wijn domineert op de smaak niet en da’s een voordeel!

In de finish krijg ik een vreemde toets, ietwat chemisch, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Maar ik laat het niet aan mijn hart komen.

In tegenstelling tot de Cuvée de Mortagne vind ik de wijninvloed bij deze Freddy bosbes niet storend.

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2024



Bier: Alvinne Sigma Wild Forest

Tasting Notes Posted on 15/08/2024 06:30

Brouwerij: Alvinne
Regio: België
Fles: Alvinne Sigma Wild Forest, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 8%

Bosvruchten

Alvinne uit Zwevegem is een brouwerij die zich specialiseert in zure bieren. Wild & Sour Ales, zeg maar. En er staan er twee in mijn bierkelder te wachten. Laten we maar snel aan de slag gaan. Beginnen doen we met hun Sigma Wild Forest, gebotteld op 8%. Het bier is gemacereerd met bosvruchten (bramen, bosbessen en frambozen) en gefermenteerd met de huisgist ‘Morpheus’. Hij schenkt roodbruin met een beige kraag die relatief lang stand houdt.

Perensiroop… Dat is het eerst wat voor mijn geestesoog verschijnt als mijn neus in het het glas stop. Dat wordt gevolg door een 4-vruchten confituur met aardbeien, frambozen, bosbessen en rabarber op het voorplan. Vooralsnog vooral zoet en zeker niet zuur. Prima neus.

De eerste slok is onmiddellijk wél zuur, maar op een goeie manier. Zoetzuur, eigenlijk, waarbij het zure mooi tegengas gegeven wordt door het rode fruit. De balans die hierdoor gecreëerd wordt is prima. En het bescheiden ABV zorgt er ook voor dat dit vlotjes naar binnen gaat en bijgevolg een prima dorstlesser is.

De finish is middellang en een tikkeltje astringent, waardoor ik even moet bekkentrekken.

Leuke sour die dankzij de bosvruchten een prima balans krijgt.

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2024