Distilleerderij: Arbikie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Arbikie 1794 Highland Rye, Release 2020, New Charred American Oak
Kleur: goud
ABV: 48%

Boerderij

Arbikie Estate ligt zo halverwege tussen Aberdeen en Dundee, wat dus deel uitmaakt van de Highlands. De boerderij wordt er al sinds 1920 door de Stirling familie bestierd, maar in 2013 werd er een distilleerderij neergepoot. En toch duurde het nog tot 2020 alvorens we als whiskyliefhebbers iets van hen hoorden. Hoewel ze ervoor reeds vodka en gin produceerden, werd pas in 2020 een single grain uitgebracht onder de naam 1794 Highland Rye. Dat jaartal verwijst overigens naar een distilleerderij die daar toen operationeel zou zijn geweest. Master Distiller Kirsty Black produceerde voor het eerst een spirit die ze aan de kant legde om als whisky op de markt te worden gebracht. We proeven de release van 2020 die rijpte op New Charred American Oak.

De neus is apart, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Strandzand in de zon, houtlijm, karwij, venkel, roggebrood (doh!), hooi en iets van eucalyptus, maar helaas ook een toets die me aan plastic zakjes doet denken. Apart, ik zei het al.

Bijzonder zachte aanzet, zelfs een tikkeltje romig. Zo goed als nietszeggend, in alle eerlijkheid. Het is wat zoeken. En het eerste dat ik ontwaar is grenenhout en tamme kastanjes. Doet eerlijk gezegd een beetje aan een Oostenrijkse schnaps denken. Het zoetje is ook wat artificieel en doet niet meteen aan fruit denken. Dat gezegd zijnde: het is natuurlijk een Schotse roggewhisky, dus valt eigenlijk met bijna niets te vergelijken (behoudens dan misschien met de RyeLaw van InchDairnie, die ik wel lekkerder vond).

De afdronk is eerder kort, licht bitter en zacht drogend en even lijkt het wel alsof ik een gin in de mond had.

Tja, een beetje all over the place en verre van uitnodigend als je weet dat een flesje van dit goedje bij ons zo’n 160 EUR moet kosten.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).