Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch 4 Year Old 2018 for the Barrel Baron, OB 2023, 500ml, Cask #93 First Fill Bourbon Octave, 93 bts
Kleur: goud
ABV: 57.8%

Onontkoombaar

In november 2020 had ik de eer en het genoegen de spirit te proeven dat toen 2.5 jaar oud was (het ging op vat op 28 mei 2018). Ik besloot toen met de woorden ‘Het is onontkoombaar… op termijn wordt dit weer een geweldige malt.’ Hoog tijd om eens te checken of die voorspelling uitgekomen is. Prachtig label, overigens.

Kweepeer, vanille, kastanjes, Frosties, honing, kruisbes… da’s verdorie wreed lekker en uitnodigend. Kon zomaar een Speysider van 15 jaar zijn, als u het mij vraagt.

Op smaak kan hij zijn jonge leeftijd minder goed verbergen (niet dat dat hoeft natuurlijk) en proef ik moutsuikers, een karrevracht aan vanille en wit fruit in de vorm van kruisbessen en peer, maar ook een hint van groene banaan. Een erg mooie kruidigheid, ook. En water heeft hij absoluut niet nodig. En zelfs een mooi streepje woodsmoke dat ik echt kan appreciëren. Midpalate krijgt hij zelfs iets old school waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Maar het is heerlijk!

De afdronk is uitstekend: lang, zacht drogend, zoet op honing en de rook blijft netjes hangen.

Yup, de voorspelling is bij deze werkelijkheid geworden. Dit is bij het beste wat ik al van Dornoch hebt geproefd. Kudos!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).