Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch 4 Year Old 2018, OB 2022, 500ml, Cask #54, First Fill 100L ex-bourbon, 178 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.5%

Plummage Archer

De broertjes Thompson van de Dornoch Distillery (die ik in 2022 heel even bezocht, hoewel ik voor een gesloten poort stond omdat de Queen net werd begraven) vulden in 2018 een first fill bourbonvat af met hun spirit. Vier jaar later, in 2022, werd dit vat – hun 54e – gebotteld op vatsterkte. Wederom in flesjes van 500ml om zoveel mogelijk liefhebbers de kans te geven dit spul aan de lippen te zetten. Ik geef graag nog even mee dat de ‘claim to fame’ van deze release is dat de whisky werd geproduceerd van Plummage Archer Barley, een gerstsoort die ook vaak gebruikt wordt in de bierwereld (voor Pale Ale en lagers, voornamelijk).

Aangename, flink moutige neus op graan, Rice Krispies, karnemelk, hooi en iets wat me aan bruistabletten en gin doet denken, maar dan in de goeie zin. Apart, da’s het minste wat je hierover kan zeggen. Maar ik ben wel entertained.

Zacht en verrassend zoet op de tong. Terwijl de gin- en aspirine-toetsen zich doorzetten (klink minder goed dan het proef, dat besef ik), komen er meer grassige toetsen naar voren, alsook enkele houtkruiden zoals gember en zoethout. Witte peper, ook. Midpalate verschijnt er wat karamel. Duidelijk erg jong, maar opnieuw: interessant en entertaining.

De afdronk is middellang en eerlijk gezegd een beetje scherp, maar plots ook een tikkeltje waxy.

Zei ik al dat dit een entertainende whisky is?

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).