Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Grimbergen Ignis Quadruple

Tasting Notes Posted on 15/04/2024 16:30

Brouwerij: Grimbergen Microbrouwerij
Regio: België
Fles: Grimbergen Ignis Quadruple Microbrew#2, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 10%

Weeïg

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe microbrouwerij aan de abdij van Grimbergen – we schrijven 2019 – werden drie innovatieve biertjes gebrouwen. Dit is er zo eentje: de Grimbergen Ignis Quadruple op 10%, die gebrouwen werd met op beukenhout gerookte mout. Hij schenkt een licht bruin met een witte kraag die erg snel gaat liggen.

De neus is een tikkeltje weeïg op zoete, zacht gerookte mout met rozijnen, pruimen en vijgen op de achtergrond. Hij heeft iets zoetzuurs waar ik even aan moet wennen.

De smaak is oké, maar niet top, in alle eerlijkheid. Een tikkeltje te zuur en met een toets die me aan iets van metaal of zelfs bloed doet denken. Midpalate verschijnt een bittertje als van pompelmoes, maar dat weeïge dat ik al op de neus had, keert op smaak weer. Jammer, maar dit is niet meteen mijn ding.

De afdronk is zacht en (te) zoet.

Desalniettemin een welverdiende dank u aan mijn vriend Marc D, die me de drie flesjes cadeau deed.

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2023Bier: Grimbergen Magnus Opus Brut Beer

Tasting Notes Posted on 15/04/2024 06:30

Brouwerij: Grimbergen Microbrouwerij
Regio: België
Fles: Grimbergen Magnum Opus Brut Beer Microbrew#1, 33cl
Kleur: goudblond
ABV: 8%

Lotte

De Heilige Norbertus bouwde in 1128 een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen in de Brabantse gemeente Grimbergen. De abdij werd in de loop van de geschiedenis meermaals verwoest. En met het uitbreken van de Franse Revolutie verdween niet alleen het klooster, maar ook de brouwerij. De Grimbergen Dubbel en Tripel werden vanaf 1958 gecommercialiseerd. De productie wordt al lange tijd uitbesteed aan de brouwerij Alken-Maes en sinds 1997 wordt een gedeelte van de abdij gebruikt als abdijbiermuseum, maar in 2019 werd op de plek waar ooit de oude brouwerij stond een nieuwe microbrouwerij opgericht. Ter gelegenheid hiervan werden drie biertjes gelanceerd: Magnus Opus Brut Beer, Ignis Quadruple en de Astrum Pale Ale. We zetten ze graag even op een rijtje en beginnen met de Magnus Opus Brut Beert, die goudblond schenkt met een witte kraag (die relatief snel gaat liggen).

Frisse en bijzonder zoete neus op appels en sappige peren met een ondertoon van vanille.

Op smaak is hij minstens even fris en wordt het witte fruit dat ik al op de neus ontwaarde, aangevuld met milde toetsen van appelsiensap. Zoete mout maakt het plaatje compleet.

Van een afdronk is hier amper sprake, moet ik bekennen.

Elegante en vlotte doordrinker, die prima paste bij mijn voorgerecht van lotte in roomsaus. Bedankt, Marc!

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2023