Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Selection Port Cask for The Nectar, Cask 0100929003A, 163 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.6%

Colaflesjes

Deze Kavalan, die op een portovat rijpte, werd gekozen door importeur The Nectar. Slechts 163 flesjes zijn (waren?) beschikbaar. Ik had het geluk hiervan een sample te kunnen scoren op Spirits in the Sky in Brussel in november 2023. Ik kom er nu pas toe om hem ook effectief te proeven.

Uitstekende neus op donkerzoete toetsen van snuiftabak en rood fruit, aangevuld met karamel, mokka, chocolade en zelfs een umami hint als van bloedworst op de achtergrond. Rode vetersnoep en colaflesjes komen flink opzetten en geven deze Kavalan een speelse toets die me bijzonder kan bekoren. Door enkele druppeltjes water toe te voegen, wordt hij nog een pak speelser en komen de snoeperige toetsen – vooral de colaflesjes – veel meer tot uiting.

Heerlijk kruidig op nootmuskaat, oregano, kardemom en kruidnagel, maar wel onmiddellijk ook erg fruitig op aardbeien, kersen (nee – krieken!) en frambozengelei. Dit is een vloeibaar dessertje, hoor. En de alcohol is prima geïntegreerd. Ik voel absoluut geen behoefte om hier water aan toe te voegen. Maar… alles voor de wetenschap. Water maakt hem zo mogelijks nog zoeter en meer snoeperig. Hij verdraagt het goed!

Fantastische, warme, lange, kruidig afdronk om nog meer rood fruit met een hint van mokka. Verdund blijft hij snoeperig op colaflesjes tot op het sterfbed. Het is geen straf.

Indrukwekkend lekker spul. Wist-je-dat-je: het is mijn 35e Kavalan.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).