Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman Distillers Double Cask, OB 2023, First Fill Bourbon & Oloroso Sherry, 1.116 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Belgische Boulevardier

Aha! Een single malt van Belgische distillateur Braeckman uit Oudenaarde. Hij kreeg geen leeftijdsaanduiding mee om de begrijpelijke reden dat deze malt rijpte op first fill bourbon en oloroso sherryvaten gedurende 3 tot 6 jaar.

Ietwat muffe neus op gedroogd fruit en vanille. Het lijkt wel alsof ik deze whisky ruik op de zolder, als u begrijpt wat ik bedoel. Het fruit vertaalt zich vooral naar perzik en abrikozen met een hint van ananas en crème brûlée (dat laatste heb ik wel vaker bij Braeckman). Mooi.

Lekker olieachtig en mondvullend, met toetsen van vanillevla, banaan-ijs en rozijntjes, aangevuld met honing en vers gesneden, jonge appels. De kruidigheid laat zich niet onbetuigd en zorgt voor een mooi pikant momentje met kruidnagel, kaneel en peper. Dit is best bekoorlijk.

De afdronk is bovendien relatief lang en kruidig met toetsen van gekonfijt en gedroogd fruit op het sterfbed.

Ja, leuk! Hier kunnen we als Belgisch whiskyliefhebber best trots op zijn, want het is een lekkere malt whisky van eigen bodem. En ik vind dat hij ook goed overeind blijft in cocktails (maak hier maar eens een Belgische variant van de Boulevardier mee – gewoon doen, met de feestdagen!). Mag ik ook zeggen dat ik 68 EUR voor deze fles een goeie prijs vind? Waar voor je geld. Ik voeg hier wel graag aan toe dat ik de fles cadeau kreeg van Pieter-Jan Braeckman. Waarvoor dank. Deze gaat de feestdagen wellicht niet overleven.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).