Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman Distillers 2019 Marsala Cask Finish, Belgian Single Grain, OB 2023, 1.360 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Genever

Toen ik de 2022 editie proefde van Braeckman’s single grain (met een virgin oak finish) noemde ik hem ‘indrukwekkend in zijn genre’. Daarom keek ik ook erg uit naar deze 2023 editie, die op Marsala-vaten werd gefinisht.

Herbale neus op pannenkoekenbeslag, cuberdons, bananenchips, vanille en vers gezaagde planken, koriander en zoethout. Witte chocolade! Zonder echt groots te zijn, vind ik dit wel een aangename, ietwat aparte neus, hoewel ik het blind eerder genever dan whisky zou genoemd hebben.

Vederlichte body op vanille, potloodslijpsel en wederom vers gezaagd hout. Nog iets van peper en zoethout, maar weinig meer, behoudens een aangenaam zoetje van het Marsala-vat. Daarnaast nog iets wat me aan een chemische zoetheid doet denken, wat me niet meteen kan bekoren. Maar in alle eerlijkheid een bantamgewicht whisky, die ik eerder als genever zou kwalificeren.

De middellange finish op bloemsuiker, crème brûlée en perzik blijft lekker warm dankzij de kruidigheid.

Deze is iets minder indrukwekkend, maar nog steeds erg goed in zijn genre. Wel jammer dat je hiervoor al 65 EUR moet neertellen. Je mag dan al chauvinistisch zijn, voor mij is dat aan de (erg) dure kant. Met dank aan Pieter-Jan Braeckman voor het gulle sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).