Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 10 Year Old 2010 Limited Batch Release Specially Selected for The Netherlands, OB 2021, Heavy Charred Finish, 1918 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.8%

Nederland

In 2021 lanceerde Glen Scotia deze zogenaamde Limited Batch Release, 1918 flessen sterk, voor onze Noorderburen. De malt, gestookt in 2010 en gebotteld in 2021, kreeg een heavy charred finish, wat zoveel betekent als afgewerkt in zwaar geblakerde vaten. Ik kreeg een heuse flesrest cadeau van mijn makker Manny.

De neus is… vreemd, maar niet onaardig. Dennennaalden en aardappelpuree gaat wat houtlijm en leder vooraf, alsook wat appelsienschillen. Zaagsel, alsof ik in het atelier van een meubelmaker sta. Dan wat sultanas, gedroogde perzik en limoenzeste. Hier is allerlei aan de gang, maar het staat mij wel erg aan.

Lekker olieachtig en onmiddellijk pikant op venkel, peper en vanille. Het hout is erg luid, zonder te storen. Een tikkeltje funky op plantenwortels, gember en zoethout, met zelfs iets wat me aan peat doet denken. Een mix van rauwe champignons, mandarijntjes, toffee en walnoten. Mokka op de achtergrond. Midpalate evolueert dat naar gekonfijte appelsienschillen en fudge.

De afdronk is lang op kruiden en tabaksbladeren. De toets van dennen die ik al op de neus kreeg, keert weer, maar wordt verzacht door honing en een bittertje als van een druivenpit.

Dit is dan weer een erg leuke vatselectie. Die Nederlanders toch, zo’n chance hebben. Nog te koop voor net geen 80 EUR. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).