Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 16 Year Old, OB 2022
Kleur: goud
ABV: 46%

Way Back When

De 16-jarige van Kilkerran is de malt met de oudste leeftijdsaanduiding die ze hebben. Geweldig te bedenken dat ze al een 16-jarige hebben terwijl ik mij de opening van de distilleerderij nog kan herinneren als groot nieuws way back when. We worden oud(er). Het is een vatting van 60% sherry-, 35% bourbon- en 5% rumvaten gerijpte malt. En ook al is het de derde keer dat hij in het glas gaat, ik had ‘m nog niet eerder besproken. Dat wil ik vandaag graag rechtzetten, want dit is een uitstekende single malt!

Heerlijk old school neus op leder, leisteen en olijven, maar ook geel steenfruit en mirabellen, koekjesdeeg en perzik in blik. Zoals ik van Kilkerran gewend ben, een tikkeltje vuil op een goeie manier. Zachte turf én woodsmoke gaan hier perfect hand-in-hand. Heerlijk.

Ja, deze komt netjes binnen, hoor. Olieachtig en best punchy, bijna boozy, op toetsen van geel fruit, steenfruit, peper en zout, eikenhout, pruimtabak, mirabellen, rozijntjes en enkele toetsen van tannine zonder drogend te worden. En zelfs enkele zoetere toetsen die ik met rum associeer. Knap gedaan. Doet me zelfs een beetje denken aan de Springbank 15 Year Old, stel je voor (hoewel iets zoeter). Mooi!

De afdronk is middellang op peper en zout, maar ook honing en leder. Citrus op het sterfbed.

Wat een ongelooflijk goeie whisky is dit (als je van dit profiel houdt). En best betaalbaar met zijn prijskaartje van om en bij de 100 EUR. Grappig detail: op het ruglabel staan de importeurs vermeld en The Nectar uit Zolder staat bovenaan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).