Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Macduff 11 Year Old 2012 for MMM, 50 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.1%

Luminous Transitions

De nieuwe reeks van MMM – de 9e al! – is bij deze officieel gelanceerd onder de naam ‘The ART for ALS Series’. We springen met veel gusto mee op de kar van bottelaars van whisky en bier die ons al zijn voorgegaan om het ALS Fonds Vlaanderen vzw van Alain Verspecht een hart onder de riem te steken. Alain, die zelf door ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose, een degeneratieve ziekte) werd getroffen in 2007 en tot aan de nek verlamd is, laat zich niet kisten en blijft strijdlustig én ontpopte zich in de afgelopen maanden tot een heus AI kunstenaar! Je kan zijn kunstwerken bewonderen (en aankopen, uiteraard!) op alainverspecht.com. In samenspraak met Alain selecteren we dit jaar 4 van zijn kunstwerken om onze label mee te tooien. En samen geven we een financiële boost aan het fonds dat onderzoek naar een medicijn verricht, want per verkochte fles gaat er 5 EUR naar het fonds én dat wordt nadien nog eens verdubbeld door Mark & Manny persoonlijk. Dus per release zal er 500 EUR doorgestort worden, wat op het einde van het jaar toch een mooie som van 2.000 EUR oplevert voor de onderzoekers van de KU Leuven. De eerste release – met op het label het prachtige en bijzonder kleurrijke kunstwerk Luminous Transitions – is een bleke, maar montere Macduff uit 2012, gerijpt op een refill sherry hoggie.

Bijzonder frissen en fruitige neus op boomgaardfruit (appels en peren op kop), kamillethee, honing, boerenboter, kokosvlees en een hint van pompelmoes. Op de achtergrond nog wat kruisbessen en een verloren gelopen perzik. Mooie florale toets ook. Het lijkt wel alsof de lente al begonnen is…

Lekker pittig op de tong. Zachte kruiden gaan het witte en gele fruit vooraf, de florale toets vertaalt zich naar wat citroengras en wordt dan gevolgd door iets van amandelschaafsel. Ook hier verschijnt op de achtergrond een hint van perzik. Het vat was alleszins niet overactief, want het DNA van Macduff is mooi herkenbaar. Fris en fruitig.

Hoewel de finish wat aan de korte kant is, is hij lekker snoeperig met een perfect bittertje als van een druivenpit op het sterfbed.

Heerlijke kaarterswhisky, bedoeld om de delen met vrienden en samen een toast uit te brengen op de bewonderenswaardige kerel die Alain Verspecht is!

86/100

Geproefd door Mark en Manny op 18-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).