Distilleerderij: Glenkinchie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glenkinchie 1974 Connosseurs Choice, Gordon & Macphail, 750ml
Kleur: goud
ABV: 40.0%

Not-so-golden Oldie

De oude 10-jarige of de klassieke 12-jarige Glenkinchie konden me nooit echt bekoren. De Distillers Edition vond ik al lekker, maar toen ik afgelopen september ter plaatse de 16-jarige Four Corners of Scotland proefde, was ik definitief over de streep getrokken. En dan volgde een uitstekende 27-jarige in de Diageo Special Releases van 2023. Glenkinchie is met stip gestegen in mijn lijstje. Ik liet de kans dan ook niet voorbijgaan om deze golden oldie van G&M te proeven, toen Joren Nuyts aankondigde dat hij het flesje ging kraken. Het zal een relatief jonge malt zijn, aangezien hij gebotteld werd in een 750ml fles met het zogenaamde ‘old map label’, dus gebotteld voor of ten laatste in 1984.

De neus is echt old school. Waxy met een hint van OBE, maar zonder dat dit een off-note wordt. Flink wat gestoofd fruit, appelmoes voorop, gevolgd door grassige toetsen en zoethout. Honing verschijnt, terwijl iets van groene banaan begint te domineren. Zacht herbaal en erg aangenaam.

Op smaak is hij minder uitgesproken en vertoont hij iets metaligs, wat me niet onmiddellijk bekoort. Meubelpoets, honing en van die zachte snoepjes die we Mariabeeldjes noemen, zonder de guimauve. De kruidigheid neemt langzamerhand toe. De smaak is okay, maar kan de belofte van de neus hoegenaamd niet inlossen.

De afdronk is verrassend lang, waarbij honing en zoethout de plak zwaaien, maar een toets van karton op het sterfbed de boel een beetje om zeep helpt.

De neus is duidelijk het beste van deze oude malt, maar op smaak en in de finish gaat het helaas wat bergaf. Ik ben beleefd gebleven. Desalniettemin een dikke merci aan Joren om deze fles te delen. Het is en blijft immers liquid history, een not-so-golden oldie.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).