Distilleerderij: Kingsbarns
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Kingsbarns Bell Rock, OB 2023, Bourbon & Oloroso Casks, 3.600 bts
Kleur: koper
ABV: 61.1%

Vuurtoren

De Kingsbarn Bell Rock is een limited release van 2023 – 3600 flessen sterk – met een malt op vatsterkte, een heuse 61.1%. Het graan is afkomstig uit Fife, vlakbij de distilleerderij verbouwd, en het distillaat rijpte op Oloroso sherryvaten (70% van de vatting) en First Fill Bourbonvaten (de overige 30% dan uiteraard). Hij werd genoemd naar Bell Rock, een rots met daarop een in de 19e Eeuw gebouwde vuurtoren, zo’n 15 kilometer ten oosten van de kust te rekenen vanaf Angus. De malt heeft een prachtige koperen kleur en plakt aan het glas. Dat is alvast veelbelovend.

Erg rijke en zoete neus op karamel en toffee, vers gebakken meringue (heerlijk!) en geroosterde amandelen, aangevuld met toetsen van mokka (Café Noir koekjes) en kaneel. Kerstmis in het glas!

Lekker olieachtig en niet brandend! Stevige toetsen van bakkerskruiden en allspice, gevolgd door meer karamel en smeuïge honing. Wat ahornsiroop op vers gebakken notenvlaai. Dit is uitstekend.

De afdronk is lekker lang en warm, waarbij de zoetigheid en de kruidigheid elkaar prima in balans houden. Een toets van crème brûlée en pure chocolade op het sterfbed.

Hoera! Een Kingsbarn die echt, maar echt de moeite loont. Verkrijgbaar voor zo’n 75 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).