Distilleerderij: Kingsbarns
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Kingsbarns Falkland, OB 2023, Ex-Bourbon & STR casks
Kleur: witte wijn
ABV: 46.0%

Dorp

De nieuwe Kingsbarns Falkland werd geproduceerd van graan dat op minder dan 10 kilometer van de distilleerderij werd verbouwd. De rijping vond plaats in First Fill Bourbonvaten (80% van deze vatting) en STR (20% voormalige rode wijn) vaten uit Portugal. De vatting werd samengesteld door productiedirecteur Isabella Wemyss. De naam verwijst naar een pittoresk dorp in Schotland, zo’n 10 kilometer ten noordoosten van Glenrothes.

Speelse, zachte neus op limoensorbet, rode bessen, vanillevla en bloemsuiker, met toetsen van geprakte banaan en gebak met chocolade. Da’s alvast een erg aangename neus!

Prima mondgevoel. Vanillevla komt nu eerst en domineert, maar daaronder zitten nog leuke toetsen van citrusfruit en kardemom. Een bittertje verschijnt als van een druivenpit. Wordt een tikkeltje pikant naar het einde toe, wat voor een mooie warmte in de mond zorgt.

De finish is medium van lengte op vanille, bessen en zacht bittere kruiden van de eik.

Ik hoop dat ze het mij niet kwalijk nemen dat ik zeg dat dit het eerste is van het huis dat ik wel kan smaken. Steekt met kop en schouders bovenuit alles wat ik tot nu toe van dit huis proefde.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).