Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 12 Year Old 2010/2023, Italian Car Series #9, Hogshead, 272 bts
Kleur: brons
ABV: 52.5%

Ferrari F310

De Italian Car Series is een reeks whisky’s met beroemde en beruchte Italiaanse racevoertuigen op het label. De reeks ontsproot aan het creatieve brein van Jan Vissers. Ik heb het genoegen gehad ze allemaal te proeven en ziehier de jongste uit de reeks, nog maar net uit op het moment van schrijven: Blair Athol 2010. Moet je dat kleurtje eens zien, zeg. Op het label staat de quasi legendarische Ferrari F310 waarmee de al even legendarische Michael Schumacher meer racete in 1996, het jaar waarin hij de Benneton-stal verliet voor de Italiaanse renstal.

Uitstekende, romige en diepzoete neus op allerhande sherrytoetsen zoals kaneel, rozijntjes, licht aangebrande karamel, pruimen en chocolade, maar ook toetsen van kokosrotsjes en kruidnagel. Het ruikt nu al naar een vloeibaar dessert.

Erg romig en tegelijkertijd prachtig gelaagd op rum-rozijnen, pruimen, walnoten en appelsienconfituur. Krachtig en bijna snoeperig. Dit was een actief, maar erg goed vaatje, me dunkt. Midpalate verschijnen wat kruiden als zwarte peper en kruidnagel, maar ook iets herbaal. En ik beken, hij gaat net iets te vlot naar binnen naar mijn gading. Dangerously quaffable, zoals ik dat graag noem.

De afdronk is lekker lang en kruidig zoet. Enkel in de afdronk verschijnt er plots een bittertje dat wat mij betreft net over de top gaat en hem iets te droog maakt, maar da’s makkelijk op te lossen, natuurlijk… gewoon nog een slok nemen!

Wederom een uitstekende vatkeuze door Jan en kornuiten. Dat bittertje op de afdronk is hem erg snel en met veel gusto vergeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).