Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 11 Year Old 2021 Release, Bourbon Casks
Kleur: stro
ABV: 46.7%

Tomatensap

Dit is één van de weinige officiële releases van Bladnoch, in dit geval hun 11-jarige. Er staat duidelijk bij dat het om de 2021 release gaat, want inderdaad, in 2020 kwam er ook al een 11-jarige uit. Deze Lowlander rijpte uitsluitend op voormalige bourbonvaten en is versneden naar 46.7%. Hij werd niet bijgekleurd en werd tevens niet koelgefilterd.

Het eerste wat opvalt is dat ik wederom melkachtige toetsen krijg waar ik het toch wel wat moeilijk mee heb. Yoghurt en oude kaas. Dat wordt aangevuld met iets zilt als het pekelvocht van olijven. Het zoete fruit lijkt wel een afterthought: citrus, perziken groene druiven. Tomatensap! Ik moet bekennen dat ik moeite heb dit lekker te vinden.

Op de tong is hij alvast een pak zoeter – en wat mij betreft dan ook aangenamer – op vanille, wit fruit en citroensap met wat herbale toetsen. Varens, zeg maar. Een druppeltje honing doet hem deugd. Het melkachtige van de neus, waar ik het zo moeilijk mee heb, keert niet weer in de mond. Da’s een groot voordeel.

De afdronk is zoet op vanille, gekonfijt geel fruit en honing met een zachte kruidigheid van allspice. Op het sterfbed verschijnt toch nog een verrassend ziltje.

Op smaak en in de finish viel me dit best mee, maar de neus is een moeilijke voor mij. Met een prijskaartje tussen de 50 en 75 EUR is dit toch wel een beetje een dure vogel, niet? Thx, Manny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).